Türkiye'nin en iyi 10 lokumcusu!

Türkiye'nin en iyi 10 lokumcusu!

Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla ve ‘Turkish Delight’ adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başladı. Türk mutfağının bu eski geleneği neyse ki kaybolmadı, bugün de devam ediyor. Bu hafta bayram münasebetiyle jüri üyelerimize, Türkiye’de en lezzetli lokum yapan mekanları sorduk.

Listemizde İstanbul, İzmir, Safranbolu, Afyon, Adana, Ankara ve Aydın’dan adresler var. Lokumu en güzel 10 adres Osmanlıca rahat ul-hulküm, yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen lokumun, 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilindiği iddia ediliyor. Ancak İmparatorluk sınırları içinde yaygınlaşması 17. yüzyıla rastlıyor. Avrupa’da tanınması ise Turkish Delight adıyla 18. yüzyılda gerçekleşiyor. Belgelerde bugün bildiğimz anlamdaki lokumun mucidi olarak Ali Muhiddin Hacı Bekir adı geçiyor. Hacı Beir Kastamonu’dan yola çıkıp, İstanbul’da dükkan açmış ama Türkiye’nin lokumuyla ünlü başka yöreleri de var. Örneğin Afyon’un kaymaklı lokumunu anmadan olmaz. Bayramlarda daha çok tüketilen, Türk kahvesinin yanında tadına doyulmayan lokum, Türkiye’nin turistik değerlerinden biri aslında.

Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi lokum üreticilerini sorduk.

EN İYİ 10

1. Hacıbekir - İSTANBUL

2. Şekerci Ali Galip - İZMİR

3. Cemilzade - İSTANBUL

4. Safrantat Lokumcusu - SAFRANBOLU

5- Malatya Pazarı - İSTANBUL

6- Divan Pastanesi - İSTANBUL

7- İkbal - AFYON

8- Yeni Uğur Helvacısı - ADANA

9- Oğuz Uzun Şekerlemecisi - ANKARA

10- Tuğba Kuruyemiş - AYDIN

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/turkiyenin-en-iyi-10-lokumcusu-290352

All comments

    Yorum Yazın